Złote lata złotego trunku
Wiek XIX naznaczył się na kartach dziejów rozwojem nowych technologii produkcji i prężnym rozwojem przemysłu. Niesprzyjająca aura polityczna nie przeszkodziła Warszawie w gospodarczym rozkwicie. Miasto nie pozostawało daleko w tyle za stolicami europejskimi. Historia ulicy Grzybowskiej to nieodłącznie opowieść o tutejszych browarach, które rozsławiły tę część stolicy.
W 1846 roku Błażej Haberbusch, Konstanty Schiele i Henryk Klawe założyli przy ul. Grzybowskiej, tuż przy działce, na której obecnie powstaje Unique Tower, słynny browar pod nazwą „Haberbusch, Schiele i Klawe”. Interes odnosił sukcesy, a Warszawiacy zachwycali się złotym trunkiem produkowanym przez zakład. W 1875 r. browar był drugim co do wielkości przedsiębiorstwem produkującym piwo w stolicy. Od 1899 roku przedsiębiorstwo funkcjonowało ponad nazwą Towarzystwo Akcyjne Browaru Parowego i Fabryki Sztucznego Lodu p.f. „Haberbusch i Schiele”. W kolejnych latach zakład rozwijał się i zwiększał produkcję, używał coraz bardziej nowoczesnych i efektywnych maszyn. Był to w tamtych czasach największy i najbardziej nowoczesny browar Królestwa Polskiego. W 1907 roku spółka zakupiła browar „W. Kijok” z siedzibą przy ul. Żelaznej 59.
Czasy I wojny światowej przyniosły znaczne zubożenie zakładu „Haberbusch i Schiele”, ale już w 1920 roku jego częścią stały się warszawskie browary „Seweryn Jung”, „Korona”, „Karol Machlejd” i „E. Reych Synowie”. W 1921 roku połączone zakłady działały pod nazwą „Zjednoczonych Browarów Warszawskich pod firmą Haberbusch i Schiele, Spółka Akcyjna”. Powstałe w ten sposób duże przedsiębiorstwo rozwijało się prężnie w otoczeniu rozkwitającej polskiej gospodarki. W tych czasach Warszawę nazywano nawet „Paryżem Północy”. Wspaniałą passę przerwał wybuch II wojny światowej.